Welke Indoortrainer software? Zwift of iets anders...

De korte en koude dagen komen er helaas weer aan dus heel veel fietsers kiezen om binnen verder te fietsen op een een indoor smarttrainer.  
Qua software en apps waar je oa. trainingen, schema's en wedstrijdjes kan afwerken zie je ondertussen de bomen door het bos niet meer.  
Het bekendste en meest gebruikte platform is hoogstwaarschijnlijk Zwift maar er zijn nog een aantal leuke alternatieven.
We sommen er een aantal op.  Als je op de links klikt wordt je doorverwezen naar de website van de aanbieder.

ZWIFT

Het vermoedelijk meest bekende en gebruikte platform. 

Zwift gebruikt enkele virtuele werelden die het mogelijk maken om je indoor fietstraining af te werken. Dit kan alleen of tegen andere personen die gelijktijdig aanwezig zijn. 
Tijdens jouw trainingen wordt er rekening gehouden met steigingspercentages en wegdek (afhankelijk van model trainer) en zal de weerstand veranderen.
Werelden in Zwift zijn oa. Watopia, Makuri Islands, London, Frankrijk, Schotland, Innsbruck, Richmond & New York. In elk van deze werelden bevinden zich heel wat parcoursen en werden virtuele kopieen van bestaande hellingen geintegreerd (oa. Alpe d'Huez, Mont Ventoux en WK parcours).

Zwift zit vol met workouts en trainingsschma's voor allehande uitdagingen. Bij Zwift ervaar je een heel groot sociaal aspect.  Je kan social rides rijden, wedstijden rijden, .... te veel om allemaal op te sommen.

Zwift werkt met een gratis testperiode van 14 dagen en nadien kost het abonnement 15 euro per maand.

Image

MYWHOOSH

Nieuwer dan Zwift maar op veel vlakken hetzelfde als zijn bekende tegenhanger.

Ook MyWhoosh gebruikt een aantal virtuele werelden om trainingen en nog veel meer af te werken. Ook op hun platform zal je tegen gelijkgestemde zielen kunnen racen, jouw trainingschema afwerken of gewoon wat vrij rondrijden. Eveneens zal je meer vermogen moeten leveren als het virtuele parcours bergop gaat.

In MyWhoosh kan je rijden op parcoursen door Arabia (Dubai/Bahrein), Colombia, Australië, Alula en jawel... België!
In de Belgische virtuele wereld kan je oa. Koppenberg, Paterberg en De Muur beklimmen. In Australie kan je deels over het parcours rijden waar Remco de wereldtitel pakte.
Een FTP test afleggen kan op een speelse manier door te racen tegen bots. Je krijgt 20 minuten om zoveel mogelijk bots in te halen.  Het is eens wat anders dan 'gewoon' voluit te gaan.
Voorlopig is MyWhoosh helemaal gratis.

Image

WAHOO SYSTEM

Wahoo SYSTM is de app van Wahoo en die is gericht op prestaties en heel wat minder op het sociale. Eigenlijk is deze app gebaseerd op Sufferfest, dat een paar jaar geleden geintegreerd werd bij Wahoo.

Wij Wahoo SYSTM moet je in het bij aanvang 4 tests uitvoeren en op basis van die resultaten krijg je een bepaald profiel toegewezen (klimmer, sprinter, aanvaller,...). Op basis van dat profiel gaat de app met jou aan de slag en krijg je afgestemde schema's voorgeschoteld die je kunt uitvoeren in trainingsvideo's. Voor elke discipline uit de wielersport zijn er gerichte trainingen.
In deze app zit nog krachttraining, yoga en mentale training geintegreerd.
Een 14-daagse testperiode bij begin van de registratie, nadien abonnement af te sluiten.

 
Image

ROUVY

Het Rouvy platform bevat een enorme database aan realistische videoroutes, een groot aantal workouts, groepsritten, online races, leuke uitdagingen en een carrièremodus. Rouvy speelt vooral op het visuele aspect en minder op het sociale aspect (zoals Zwift).  Via bv. Trainingpeaks kan je workouts maken en laten synchroniseren met Rouvy. 

Ook bij Rouvy worden de steigingspercentages vertaald naar de smarttrainer en zal dat invloed hebben op de te leveren vermogens. Op je scherm zie je opgenomen video van een route en je rijdt niet niet een virtuele wereld, maar je bent zelf zichtbaar als 3D avatar

Als je voor Rouvy zou kiezen dan krijg je de mogelijkheid om heel wat bekende cols indoor te kunnen rijden.
Rouvy werkt met een 14 dagen trial periode, nadien kost een abonnement 12 euro per maand (op jaarbasis)

Image

TACX TRAINING APP

De Tacx Training app zit vol met video’s waardoor je binnen op jouw Tacx smarttrainer (enkel Tacx!) in een levensechte omgeving kan fietsen.

Je kan bekende cols zoals de Galibier, Grossglockner, Zoncolan of Alpe d'Huez op fietsen vanuit je mancave/attic en de smarttrainer zal de stijgingspercentages simuleren.  De Tacx trainer app voegt maandelijks steeds nieuwe video's toe. 
Ook een eigen gereden rit kan je uploaden naar de app zal je doen voortbewegen in een Google Earth omgeving.

Uiteraard kan je ook workouts en trainingplannen afwerken.
De Tacx training app is gratis, maar wil je ook toegang tot de videos of je eigen gpx kunnen importeren dan moet je overschakelen naar een abonnement. Op jaarbasis kost een Premium abonnement ongeveer 100 euro. Je kan wel bij activatie van je account 10 dagen gratis van het Premiumgedeelte genieten.

Image

FULGAZ

Waarschijnlijk de meest realistische ervaring qua indoortraining.  Fulgaz biedt +1500 routes aan die je aan de hand van videobeelden kan rijden.

Er zijn 3 mogelijkheden om een route af te werke:  'steady' (de lengte van de video en hoe hard je ook trapt maakt niet uit); 'reactive' (hoe sneller je rijdt, hoe sneller de video zal bewegen) en 'challenge' (probeer de snelste tijd te verbeteren). De gesimuleerde hellingsgraden voelen zeer waarheidsgetrouw aan. Ook 'road feel' is aanwezig maar dit enkel met compatibele toestellen. 

Trainingsprogramma's zijn aanwezig al zijn ze bij deze aanbieder eerder beperkt.
Je kan via een groepsrit samen met je vrienden een berg op rijden rijden (of racen) en je kan aan events deelnemen.
Ook bij Fulgaz 14 dagen gratis gebruik en daarna kost een abonnement 11 euro/maand of een kleine 100 euro voor een jaarabonnement.

Image

KINOMAP

Kinomap werkt eveneens op basis van echte video's en ook op hun platform kan je best wel wat routes wereldwijd rijden.
Ook hier gestructureerde trainingen en workouts in het aanbod (aangeboden door coaches), een leuke multiplayer modus waar je uw vrienden kan uitdagen.  Wil je gewoon even losrijden dan kan je gebruik maken van de 'freeride' functie.

Wil je een eigen gereden route nog eens narijden? Je kan bij Kinomap een gpx importeren.
Ook bij Kinomap is er een 14-daagse testperiode, nadien kan je een abonnement afsluiten op maandbasis, jaarbasis of levenslang.

Image
Genoeg gelezen nu, tijd om op de smarttrainer te kruipen en een sessie af te werken!