Review Petzl NAO RL

De Petzl NAO RL is begin 2023 uitgekomen. Het is een lichtgewicht lamp met maar liefst 1500 Lummen. Hij heeft niet alleen een voor- maar ook een achterlicht. Wat zijn de eerste indrukken van de lamp? Dat lees je hier!

Deze lamp werd getest door Kevin Eulaerts van “Seroto”, een ultra trail running club uit het Leuvense. 

 

Unboxing:

Het toestel zit samen met wat toebehoren in een compacte en stevige doos. Zelf vervoer ik mijn hoofdlamp nooit op die manier, maar het kan handig zijn om mee te nemen op reis en toch die extra bescherming te bieden.

Los vervoeren kan ook met het handige zakje dat er bij zit. Er is zelf een lock-functie om te vermijden dat de hoofdlamp in uw bagage of rugzak zou beginnen te werken. De verpakking straalt kwaliteit uit en bij het uitnemen van de hoofdlamp krijgt dit bevestiging: licht in gewicht, doch stevig. 

 

Snug fit:

Mijn eerste reactie was natuurlijk om direct het gerei op m’n hoofd te posteren. Vederlicht en nauwelijks druk op het hoofd. De hoofdlamp zit goed, althans rond mijn knikker. Ook tijdens het lopen merk je de aanwezigheid van de hoofdlamp nauwelijks en blijft deze mooi op z'n plaats zitten. Door de bovenlijn kan de lamp niet afzakken, wat met een enkele hoofdband wel het geval kan zijn.

De verdeling van het gewicht met de batterij achteraan is ideaal te noemen, al is “gewicht” bij deze lamp misschien verwaarloosbaar, omdat we spreken van 145 gram. Lampen waar alles in het armatuur zit (of een andere ongunstige verdeling) geven nogal snel vervelende gevolgen.

Eén keer heb ik ergens aan een riempje moeten trekken om bij te regelen, maar dat was het dan ook. Gelukkig toeval dat deze standaard uit de doos zo goed als juist stond afgesteld, of gewoon een efficiënte afregeling? Misschien heb ik gewoon een standaard hoofdomtrek? De waarheid ligt mogelijk ergens in het midden.

Lumineus:

Of 1500 lumen veel licht is, vraagt u zich af? Ja!

Positief gevolg is dat de lichtbundel ver reikt en zichtbaarheid in de diepte oplevert. De relatief smalle lichtbundel levert echter nabij en rondom niet speciaal meer op. Voor de ene een voordeel, voor de andere een nadeel.

Ook hier weer kan je dat “nadeel” ombuigen door het armatuur traploos te verstellen en iets meer naar de grond te richten. Dit zorgt wel voor een “tunneleffect” door de nauwere lichtbundel. Het is wat spelen met standen en bundels soms, maar dat is een kwestie van inburgering.

De “Reactive Lighting” technologie waar NAO “RL” zijn naam aan ontleent is even wennen. Zo reageerde deze enorm snel, waardoor bij mist en regen de lamp constant bijregelde.

Deze functie heb ik dan ook in die omstandigheden even buiten werking gezet. Terug uit de jungle en in de bewoonde wereld had ik deze terug ingeschakeld en een tegenligger zoals een auto of zelf een verkeersbord waren genoeg om de lichtsterkte automatisch tot een iets lager niveau te dimmen.

Persoonlijk vind ik dit een gigantisch voordeel in die bewuste omstandigheden.

 

“Zien en gezien worden” is in de verstedelijkte omgeving van Vlaanderen geen overbodigheid. Het rode achterlicht op de battery pack is een groot pluspunt, welke soms in een wedstrijd een vereiste is om mee te hebben. Je kan dit ook uitschakelen of in knipperstand zetten moest je dat nodig vinden.

 

Ik ken Petzl vooral van de hoofdlampen die ik vroeger tijdens het kamperen mee had en het lijkt of ze hier ook in zekere zin op mikken. De batterij is namelijk een powerbank van 3200mAh, dus ideaal om horloge en smartphone bij te laden.

Context:

Ik heb de hoofdlamp maar enkele uren getest en zoals altijd moet alles in het juiste daglicht geplaatst worden. Appelen met peren vergelijken brengt geen soelaas. Zeus besloot dat het tijdens de geringe testuren telkens moest regenen, dus heb ik de lamp vooral in barre omstandigheden kunnen testen. IPX4 wordt geklasseerd als “weerbestendig”. Voor de erg hevige regenval is deze zogezegd niet geschikt, maar hield het toch uit. Het volle potentieel van de batterij heb ik dus ook niet kunnen testen, maar maximaal vermogen met uitgeschakelde RL-functie gaf me effectief 2 uren lang het pad der verlichting.

Specs:

  • Maximale brandtijd : 250 lumen, 70 meter zicht, 10 uren.
  • Standaard : 550 lumen, 100 meter zicht, 5 uren.
  • Maximale power : 1500 lumen, 200 meter zicht, 2 uren.
  • Lichtkegel: breed of gecombineerd
  • Oplaadtijd: 3u 30 minuten
  • Gewicht: 145 g
  • Waterdicht: IPX4 (weerbestendig)

 

Conclusie:

De Petzl Nao RL is een kwalitatieve trailrunlamp dat voor de kortere trainingen waar veel licht is vereist een perfecte oplossing kan bieden. Voor langere duurlopen en ultra’s moet je het wel stellen met minder lichtopbrengst in de “max burn time” stand. Zo geraak je 10 uren ver, maar is de kracht dichtgeknepen tot 250 lumen.

Het hoge draagcomfort, de ergonomische gewichtsverdeling, de hoge en reactieve lichtopbrengst, zijn lichte gewicht, het rode achterlicht en de batterij-indicatie zijn grote troeven van deze toorts! Licht in gewicht eist wel zijn tol in autonomie en is mogelijk zijn grootste nadeel, maar is eventueel op te lossen met een reservebatterij.

Ook overtuigd na het lezen van deze review? Koop HIER je nieuwe Petzl NAO RL.

 

Getest door Kevin Eulaerts van “Seroto”, een ultra trail running club uit het Leuvense: Kevin loopt sinds 2010, maar trail running is hij pas beginnen doen in 2017. Een jaar later werd hij lid van Seroto en al snel ging het over naar “ultra trail running”. Lang in de natuur vertoeven is zijn passie, dus naast lopen kan hij ook genieten van lange hikes en kamperen in de bergen.