Garmin Edge Explore 2 | Wat is nieuw?

Garmin is in juli 2022 uitgekomen met de Garmin Edge Explore 2. Het toestel is de opvolger van de Garmin Edge Explore, een enorm populair toestel, heel gebruiksvriendelijk en vooral gericht op de recreatieve fietser. Wat heeft de Edge Explore 2 meer dan zijn voorganger? Wat zijn de belangrijkste verschillen? Is het interessant om als Edge Explore gebruiker te upgraden naar een Edge Explore 2? Dan lees je hier!

 

ER ZIJN 2 MODELLEN: DE EDGE EXPLORE 2 EN DE EDGE EXPLORE POWER

 

Edge Explore 2 | de standaard versie
Dit is de versie voor de mensen zonder campatibele eBike. Er worden standaard 2 fietststeunen bijgeleverd.

Edge Explore 2 Power | eBike compatibel
Bij de Power modellen kan je een kabel bijkopen om hem te koppelen aan je eBike: Als je een e-bike hebt die compatibel is met Shimano Steps of ANT+® technologie, zie je een speciaal statusscherm voor de e-bike met gegevensvelden, waaronder de levensduur van de batterij en meer. Je ontvangt zelfs slimme route- en bereikwaarschuwingen op basis van de batterijstatus, het ondersteuningsniveau en de geplande koers.

Compatibele eBikes: Shimano, Bosch, USB-A

 

NIEUWE INTERFACE EN ACTIVITEITENPROFIELEN

 

Nieuwe interface
De Garmin Edge Explore 2 heeft dezelfde (vernieuwde) interface gekregen van de Edge 1040. Deze interface zal de toekomast zijn voor al de nieuwere aankomene Garmin Edge modellen. De interface ziet er anders uit. Jammer genoeg lijkt ze niet makkelijker dan die van de Explore, wat juist een voordeel was van de Edge Explore. Mensen die de overstap doen van de Garmin Edge Explore zullen dus even moeten aanpassen.

Activitieten profielen
Net zoals op de andere Edge modellen kan je profielen aanmaken per activiteit. Zo kan je voor de mountainbike - koersfiets - eBike - enz het profiel gaan aanpassen aan die activiteite. De datavelden en de kaart kan je zo optimaliseren naar jouw voorkeur. Bvb: wanneer je met de koersfiets rijdt wil je de cadansmeter kunnen zien, bij eBike of mountainbike is dat niet nodig.

 

CLIMBPRO EN BAROMETRISCHE HOOGTEMETER

 

ClimbPro:
De ClimbPro functie zagen we al op de Edge 530/830 en 1030 Plus/ Edge 1040 maar doet niet ook zijn intrede op de Edge Explore 2. De ClimbPro laat automatisch de resterende stijging en helling tijdens het klimmen wanneer je een route of koers volgt. Zo kun je zien hoe lang het duurt voordat je de top bereikt en kan je hiermee rekening houden. Je kunt zelfs je klimtochten opslaan om die na de rit te bekijken op je toestel of in de Garmin Connect app.

Barometrische hoogtemeter
Geen ClimbPro zonder barometrische hoogtemeter. Tijdens de rit krijg je de actuele hoogte door, de hoogtemeters die je al hebt afgelegd, enz. Met andere woorden, de Edge Explore 2 is de ideale partner voor ritten in de bergen.

 

EDGE EXPLORE 2 | POWER, E-BIKE CONNECTIVITY

 

Aangedreven mount-compatibele e-bikes (Shimano / Bosch-systemen). Deze fietsen worden aangesloten via de powermount en een geschikte kabel. Het voordeel hiervan is dat de Edge stroom van de fiets haalt en niet hoeft te worden opgeladen. Er is hier geen dataverbinding, dus geen range routing mogelijk tenzij de fiets ook ANT+ is.

 

VERBETERDE BATTERIJ DUUR

 

Een veel gehoorde klacht bij de Garmin Edge Explore is de batterijduur. Ook hier heeft de Garmin Edge Explore 2 een upgrade gekregen. De Edge heeft een batterijduur van wel 16 uur bij intensief gebruik en maximaal 24 uur in de batterijspaarstand.

 

COMPATIBEL MET INDOOR TRAINER

 

De Garmin Edge Explore 2 kan je ook koppelen aan je indoor smart trainer zoals de trainers van Wahoo of Tacx. D.w.z. dat je de activiteit kan opnemen met je GPS maar dat je ook een gereden rit kan narijden op de trainer. De trainer zal automatisch de weerstand verhogen als dit ook zo was bij je opgenomen rit.

Heb je al een Edge Explore en is het de update waard?

 

Naar onze mening is het upgraden zeker de moeite waard! Ook voor de fietser die enkel knooppunten gaat rijden is een goede batterij goed meegenomen en de ClimbPro functie geeft je een duidelijk beeld van de hellingen die je op rijdt. Het enige nadeel is dat de interface veranderd is en niet meteen gebruiksvriendelijker is. Je zal dit dus in het begin wel even gewoon moeten worden.
Ook voor de fietsers met een Edge 800/ 810 of dergelijke 'sportievere' modellen is dit een goede vervanger! Let wel op: de trainingsfuncties op dit model zijn beperkter.

Gerelateerde berichten