Garmin Forerunner 955 VS Fenix 7

In februari 2022 is Garmin uitgekomen met de Garmin Fenix 7 en Epix 2 toestellen. Enkele maanden later, begin juni 2022, hebben ze de Forerunner 955 en Forerunner 955 Solar uitgebracht. Wat is nu net het verschil tussen de 2 toestellen en wat is de beste keuze? Dat lees je hier!

Fenix 7 en Forerunner 955 = 90% hetzelfde

Vooraleer we beginnen aan de verschillen toch even melden dat de horloges op zich niet enorm veel verschillen. Net zoals de Forerunner 945 en de Fenix 6 broers waren van elkaar is dit bij de Forerunner 955 en de Fenix 7 ook zo. 90% van de functies zal je dus bij elkaar terug vinden.

De belangrijkse functies die ze gemeen hebben: vooraf geladen TopoActive Europe kaarten, muziekspeler, STAMINA, met of zonder zonne-energie, aanraakscherm én knoppen, goede batterij van minstens 14 dagen, meer dan 20 sportapps, workout suggesties, PacePro, Climbpro, hersteltijdadvies, VO2 max berekening, MULTI-GNNS, etc.

Wat zijn de belangrijkste extra's van de Forerunner 955 t.o.v. de Fenix 7:

Concreet samengevat, wat zijn softwarematig de nieuwigheden in vergelijking met de Fenix 7: UPDATE SEPTEMBER 2022 VAN DE FENIX 7 MODELLEN

  1. HRV Status - OOK OP FENIX 7 NU
  2. Daily Training Readiness - OOK OP FENIX 7 NU
  3. Acute belasting - OOK OP FENIX 7 NU
  4. Ochtendrapport - OOK OP FENIX 7 NU
  5. Running power/ hardloopvermogen - OOK OP FENIX 7 NU
  6. Race Calendar & Race Event Widgets
  7. Dagelijkse workout suggesties rekening houdend met je race kalender
Hieronder geven we wat meer toelichting over deze nieuwigheden en verschillen. LET OP: het zou kunnen dat Garmin nog met een update komt op de Fenix 7 modellen waardoor enkele van deze featers nadien ook op de Fenix 7 zitten. Voorlopig, mei 2022, is dat nog niet het geval.

Fenix 7 | verschillende maten en meer kleuren

Om te beginnen is één van de verschillen die meteen opvalt het uiterlijk. De Forerunner 955 is een horloge uit de FORE RUNNER reeks (voor lopers dus). En dat zie je aan het sportief uiterlijk. Het is net zoals de andere Forerunner's een horloge met een plastieke behuizing, waar de Fenix voorzien is van een metalen behuizing.

De Fenix 7 heb je in allerlei geuren en kleuren. Zo kan je niet alleen heel wat kleuren kiezen maar kan je ook de maat kiezen.
Fenix 7s: 42mm
Fenix 7: 47mm (net als de Forerunner 955)
Fenix 7X: 55mm
De Forerunner 955 heeft dezelfde afmetingen als de Fenix 7, de middenmaat dus. Concreet: dit is niet heel groot en niet heel klein, goed voor de gemiddelde arm van een man. Voor vrouwen kan het soms wat groot uitvallen. Voor hun is dus soms gezien de maat een Fenix 7s interessanter.

Forerunner 955 | HRV Status tracking (meting 's nachts)

De HRV-status geeft je meer inzichten in je algehele gezondheid, training en herstel door middel van hartslagwisselingen terwijl je slaapt. 
Hoe werkt het? Tijdens je slaap houdt het horloge je hartslag nauwlettend in het oog. De data die hij opneemt gaat hij dan vergelijken met de laatste 3 weken.

Forerunner 955 | Daily Training Readiness & Acute belasting

Daily Training Readiness: Deze nieuwe statistiek is bedoeld om uw one-stop-shop te zijn om te beslissen of u die dag wel of niet wilt trainen. Het combineert slaap (versus zowel korte als lange termijn geschiedenis), hersteltijd, HRV-status, acute belasting en stress. Kortom, je kunt in de ene categorie (slecht) pieken zonder noodzakelijkerwijs een volgende trainingsdag slecht te presteren. Niet alle categorieën zijn gelijk gemaakt, elk heeft zijn eigen gewicht.

Acute belasting: Voor de acute belasting kijkt het horloge naar uw laatste 7 dagen belasting, behalve dat de belasting nu dynamisch afbouwt. Dit betekent dat een zware trainingsdag 7 dagen geleden veel minder invloed heeft op de score dan een zware trainingsdag gisteren. Vroeger heette dit 7-Day Load, nu is het Acute Load.

Forerunner 955 | Ochtendrapport

Een tweede extra die de Forerunner 955 heeft is het ochtendrapport. Deze begroet je 's morgens bij het ontwaken en geeft je een overzicht van het weer voor die dag, een overzicht van de nachtrust die je hebt gehad, hersteltijd, training status, HRV status en een voorgestelde training voor die dag. Deze laatste is afhankelijk van al je andere metingen. Je kunt je rapport zelfs aanpassen zodat je alleen ziet wat jij wilt zien.

Forerunner 955 | Running Power/ hardloopvermogen

Eén van de extra's die op deze Forerunner 955 staan en NIET op de Fenix 7 modellen is de Running Power. De Forerunner 955 is het eerste horloge van Garmin dat Running Power heeft, in het vlaams vermogenmeting. Het horloge kan dus jouw loopvermogen tonen tijdens je activiteit. De vermogensmeting gebeurt niet op het horloge zelf, maar in combinatie met een sensor zoals in de HRM-PRO, RD-POD, (HRM-TRI of HRM-RUN zijn ook compatibel maar niet langer beschikbaar).

Forerunner 955 | Race Calendar & Race Event Widgets

De Forerunner 955 kan je racekalender bijhouden en hiermee rekening houden. Het horloge gaat trainingstips geven, dagelijkse aanbevolen workouts en voorspellingen van de finishtijd op basis van routegegevens, het weer en prestaties. Via de widget kan je alles nauwkeurig bijhouden.

Fenix 7 | Sapphire Power scherm

De Forerunner 955 heeft een Corning Gorilla Glass DX scherm. Dit zijn zeer stevige schermen en bij een val zullen ze dan ook niet meteen breken. Bij de Fenix modellen heb je ook de keuze om een Power Sapphire scherm te nemen. Deze schermen zijn niet alleen bijna onbreekbaar maar je kan er gerust met je mes op schuren of tegen een rots aantikken, er zullen geen krassen op het scherm komen. Hier is de Forerunner 955 toch iets gevoeliger.
This image for Image Layouts addon

Forerunner 955 Solar

Forerunner 955 Solar kopen?
Forerunner 955

Forerunner 955

Forerunner 955 kopen?

Garmin Fenix 7 VS Epix 2

Garmin heeft bij het uitbrengen van de Garmin Fenix 7-reeks meteen een andere reeks uitgebracht, de Garmin Epix 2. De modellen worden vaak fout vergeleken, daarmee dat we dit toch kort even willen aanhalen. Deze modellen zijn voor 98% hetzelfde alleen heeft de Epix 2 een AMOLED scherm. Dit is een zeer helder beeld met een hoge resolutie. Dit heldere beeld is vooral leuk wanneer je op de kaart aan het navigeren bent. Ook kan je bewegende beelden op het AMOLED laten tevoorschijn komen, bvb: als watchface. De verschillen tussen de Forerunner 955 en de Fenix 7 zijn dus dezelfde als bij de Epix 2 maar dan als extra verschil het AMOLED scherm.

Fenix 7 - Epix 2

Image