Garmin Edge 1040 (Solar) VS Edge 1030 Plus

Garmin heeft in mei 2022 de nieuwe Edge 1040 uitgebracht. Wat zijn de vernieuwingen t.o.v. de zijn voorloper de Edge 1030 Plus? Is het de moeite om te upgraden? Dat lees je hier!

Wat zijn de vernieuwingen op de Garmin Edge 1040 (Solar)?

Image
Toegevoegd:
– De scherm afmetingen, de resolutie en het aanraakscherm is hetzelfde gebleven
– Een Solar versie en een niet-Solar versie
– Batterijduur van 24 uur naar 30 uur, bij de Solar naar 45 uur.
– Veel snellere routeberekening als op de Edge 1030 Plus.
– Power Glass toegevoegd (enkel de Solar versie)
– Meer geheugen: 32GB to 64GB voor Solar versie. Geen mogelijkheid voor een SD kaartje.
– Multi-band/Dual toegevoegd: betere GPS ontvangst
– USB-C connectie
– De achterkant is nu een metalen achterkant, hierdoor kan de achterkant niet meer afbreken wat heel soms gebeurde.
– User Interface is helemaal veranderd.
– Power Guide bij koersbegeleiding en trainingen.
– Added Course Demands to compare course features to ride needs
– Real-Time Stamina: je krijgt tijdens het rijden een overzicht van je energie die je verbruikt hebt en die je nog gaat verbruiken. Zo kan je je rit beter inschatten.
– POI toegevoegd voor: ‘Bike Shops’ & “Water Stops”.
– Dagelijke workouts rekeninghoudende met een race of event dat gepland staat
– Support voor Shimano STEPS sensoren (eBike )
– Data velden kan je aanpassen via de smartphone.
– Meer kleuren op de ClimbPro om de gradiënt nog beter aan te duiden.
– Automatische map verandering volgens activiteit ( Road vs MTB)

Verwijderd:
– Varia Vision sensor support
– Van toestel naar toestel doorsturen is verwijderd.
– 3D Map orientatie is verwijderd
– Gewicht van 126g naar 133g

Is het de moeite waard om de upgrade te doen?

Als je een Edge 1030 hebt, is het dan de moeite om de upgrade te doen? Een ja/neen antwoordt is er niet op. Er zijn heel wat leuke extra's op de Edge 1040, hoe belangrijk deze zijn, dat hangt van jezelf af. De belangrijkste upgrades volgens ons zijn de Multiband GNNS, power guide, de batterijduur en de metalen achterkant.

Multiband GNNS
Kort door de bocht: je hebt op de Edge 1040 een veel beter GPS ontvangst. De GPS kan werken met GPS, Galileo en Glonass én kan op verschillende banden gebruikt worden. Hierdoor is de GPS en routeregistratie veel accurater en nauwkeuriger. De gps zal de gereden paden en afgelegde wegen nog beter en accurater registreren.

Power Guide
Deze functie is er voor de echte trainingsbeesten. Met de Power Guide functie kan je van jouw gekozen route een volledig trainingsplan of schema maken. Dit kan je makkelijk via de Garmin Connect App of via Garmin Connect online.

Start je een bepaalde koers op die je wilt rijden dan kan je een 'vermogen plan' opstellen voor die rit. Via de Garmin Connect app moet je enkele parameters invullen zoals: terrein type, gewicht, enz. Is het plan klaar? Dan kan je dit aanzetten tijdens het rijden en hij zal je vermogensdoelen geven die je dan kunnen helpen je inspanningen gedurende een koers te beheren.

Het grote voordeel van deze Power Guide functie, in vergelijking met gestructureerde workouts, is dat deze functies je niet gaat lastigvallen met constante biepjes en geluiden. Zit je niet in de juiste zone of trap je minder vermogen dan aangegeven dan lees je dit gewoon af op het scherm.

Deze functie werkt het beste wanneer je alleen gaat trainen. Het spreekt voor zich dat vermogen etc erg kan beïnvloed worden wanneer je in groep rijdt en in iemand zijn/haar wiel kan zitten… De Power Guide functie kan natuurlijk ook offroad gebruikt worden, zowel door gravelbikers als mountainbikers.

Opladen via zonne-energie/ batterijduur
De Edge 1030 Plus heeft al een batterijduur van 24 uur. Voor de meeste fietsers is dit meer dan genoeg. Maar indien je veel gaat fietsen en/of lange tochten doet is de extra batterijduur aangenaam. Zeker op de langere termijn, batterijen slijten namelijk ook na een tijdje, is elke extra goed meegenomen.

STAMINA inzichten
Tijdens het fietsen ontvang je stamina-inzichten zodat je in de gaten kunt houden hoeveel brandstof je nog in de spreekwoordelijke tank hebt. Hij geeft inzicht in de energie die je nog hebt en berekend welke afstand je met het huidige energielevel nog kan afleggen

Metalen achterkant

De grotere modellen van Garmin zoals de Edge 1030 en Edge 1030 Plus durven soms eens af te breken. Op de Edge 1040 is er nu een metalen achterkant geplaatst. Hierdoor is afbreken vrijwel onmogelijk.