Gratis verzending vanaf € 49

0

Garmin CN NT EU 2017.20 kaartupdate zonder DEM

08/09/2016 (TP) - Er is sinds vorige nacht een nieuwe kaartupdate voor de Garmin City Navigator NT(U) Europe wegenkaart. We zitten nu aan versie 2017.20.

Na het updaten van het kaartmateriaal blijkt echter dat de DEM-kaartlaag verdwenen is ...

Die DEM-kaartlaag bevat het Digital Elevation Model, oftewel de hoogtegegevens die bij de wegenkaart horen. Op bepaalde toestellen kan je hoogtegegevens weergeven, en die worden dan uit deze kaartlaag gehaald.

Deze kaartlaag is niet "levensnoodzakelijk" voor de werking van je GPS-toestel, maar indien je deze toch graag weer op je GPS-toestel wil installeren leggen we je hieronder uit hoe je dat moet doen.

Het downloaden van de DEM-kaart kan via deze link. Bewaar het gedownloade bestand op je computer en onthou in welke map je het bestand bewaard hebt. (Tip : als je 't bestand op je bureaublad opslaat, kan je 't altijd makkelijk terugvinden.)

Het installeren van de kaart op je GPS-toestel kan je doen met behulp van het programma JaVaWa Device Manager, dat je via deze link kan downloaden (zowel voor PC als voor MAC).

Download het programma, en installeer het op je computer.

Sluit je GPS-toestel aan op je computer, en van zodra je toestel door je computer herkend wordt start je het programma JaVaWa DeviceManager op.

Het programma JaVaWa DeviceManager zou je toestel moeten herkennen, en scant welke kaarten er allemaal op je GPS-toestel (en eventueel het bijhorende geheugenkaartje) geïnstalleerd zijn.

Maar het zou óók kunnen dat het programma je toestel NIET herkent. Dan krijg je deze foutmelding :

Dit is dan hoogstwaarschijnlijk te wijten aan je GPS-toestel dat niet in "Mass Storage mode" staat, waardoor het niet als "verwisselbare schijf" herkend wordt door je computer (en door JaVaWa Device Manager). Gelukkig is dit snel op te lossen :

  • sluit het programma JaVaWa Device Manager af
  • koppel je GPS-toestel los van je computer, en start het toestel op
  • op het hoofdmenu "Waarheen / Bekijk Kaart" klik je op de volume-knop (onderaan het scherm)
  • in het volume-scherm druk je in de rechter-bovenhoek van het scherm, tot er plots een verborgen menu tevoorschijn komt
  • in dit menu ga je op zoek naar de MTP Settings : bij het ene toestel volstaat het eventjes naar beneden te scrollen, bij andere toestellen moet je misschien eerst doorklikken op "configuration and settings" ...
  • in het MTP Settings menu selecteer je "Mass Storage" en vervolgens klik je rechtsonder op de knop "opslaan" (of "OK" of "Save" of wat er ook mag staan als bevestig-knop)
  • via de terug-pijl linksonder kan je nu teruggaan naar het hoofdscherm
  • sluit je GPS-toestel terug aan op je computer, wacht tot het toestel verbinding heeft gemaakt met je computer, en start het programma JaVaWa DeviceManager opnieuw op : het toestel zou nu wél als "verwisselbare schijf" moeten herkend worden door je computer en door het programma JaVaWa DeviceManager

OK, je toestel wordt nu herkend, dus nu kunnen we het gedownloade gmapdem.img bestand installeren op je GPS-toestel.

In het programma JaVaWa DeviceManager klik je bovenaan op het Installeer-icoontje (zie printscreen hierboven).

Selecteer het gmapdem.img bestand dat je daarnet hebt gedownload (en volgens onze tip hierboven misschien opgeslagen hebt op je bureaublad).

Selecteer vervolgens je toestel (selecteer NIET het geheugenkaartje).

Klik vervolgens op de knop "OK" om de DEM-kaart op je GPS-toestel te installeren.